Terassi liuskekivestä

liuskekivi terassi

Liuskekiviterassin suunnittelussa tulee ottaa huomioon henkilökohtaiset mieltymyksesi, kuten asiat laattojen väristä ja koosta suunnittelun yleiseen ulkoasuun, johon tähtäät.

Minimalistisella ulkotilalla on enemmän erilaisia suunnitteluvaatimuksia kuin perinteisellä terassilla. Nykyaikaisella terassilla suuret yksiväriset laatat, joissa on sileä, sahattu pinta, luovat tyylikkään tunnelman. Ruskeat liuskekivet muistuttavat perinteisemmästä ajasta.

Liuskekivi on kestävä luonnonkivi, jotka voivat sopia terassien lisäksi jopa pesutilojen sekä saunatilojen seiniin tai lattiaan. Liuskekiven erinomainen puoli on se, että yksikään laatta ei ole samanlainen. Sitä siis voidaan käyttää laajoissa ulkotiloissa ilman  että se tuntuu tylsältä. Terassi voi olla sen ansiosta täynnä luonnetta ja charmia. Suuret harmaat liuskekivet ja valkoinen betoni ja puu sopivat hyvin yhteen, tuoden luonnollisen ilmeen terassille tai muuhun käyttöön. Suuria laattoja voi hyvin käyttää pienellä alueella, jolloin tilasta tulee viihtyisän näköinen. 

Liuskekivilaatat ovat nykyään suosittuja. Ulkona käytettäviä liuskekivilaattoja käytetään eri tarkoituksissa, kuten vaikkapa uima-altaiden ympärillä. Ne ovat nimittäin luonnostaan liukastumattomia. Ne ovat suosittuja omakotitaloasujien keskuudessa myös siksi, että ne tuovat takapihalle viihtyisän ilmeen ja tunnelman.

Takapihan voi kruunata terassilla  

Terassin rakentamisella saa takapihan ja puutarhan nostettua uudelle tasolle. Terassia voi käyttää ulkona ruokailupaikkana tai vain rentoutumiseen. Oli sitten takapihasi koko mikä hyvänsä tai budjettisi minkä suuruinen tahansa, voidaan liuskekivi terassi rakentaa vaatimustasosi ja toiveidesi mukaan. Voit lisätä vaikkapa grillipaikan terassin keskiosaan ja tuoda ympärille istuimia, jolloin tästä kohdasta tulee todellinen keskipiste.

Suunnitteluvaiheessa tulee miettiä, mihin liuskekivi terassi on tarkoitettu. Jotkin kivet sopivat  vesielementtien ympärillä oleville alueille, jos niissä on tasainen ja liukumaton pinta.    Halkeilevissa luonnonkivilaatoissa kiven pinnalla olevat kuviot imevät enemmän vettä kuin keinotekoiset laatat. Vaaleampi kivi ei välttämättä sovi tilaan, jos terassilla on mahdollisuus likaantua. 

Liuskekiviä on monipuolisesti saatavilla 

Vaalea luonnonkivi ei ehkä ole järkevää lapsiperheessä tai lemmikkieläimistä pitävässä perheessä. Posliinilaatoitus tai tummempi kiviaines on parempi sellaiseen. Joissakin hiekkakivilaatoissa on ns. haljennut pinta, joka on syntynyt luonnollisesti siinä vaiheessa kun kiveä on halkaistu kerroksittain. Joissakin malleissa yksikään laatta ei ole aivan samanlainen. 

Sahattu hiekkakivi sahataan suoraan kivien lohkosta eikä sitä halkaista luonnollisesti. Sahatut laatat leikataan kokoonsa, jonka jälkeen yläpinta hiotaan tai hiekkapuhalletaan. Tämä saa aikaan sileän ja kiiltävänkin pinnan. Sahattu hiekkakivipäällyste on erilainen kuin halkaistu hiekkakivi. Yhtenä tuntomerkkinä on voimakkaammat kuvioi ja värit.

Joissakin sahatuissa hiekkakivissä on liukastumisenesto luonnollisesti ja tämän vuoksi päällystettä kannattaa hoitaa, sillä näin kivellä on oma pitonsa jalkojen alla. Varovainen saa toki aina olla silloin kun laatoilla kävellään märkänä. Liukastumisen estävä ominaisuus saadaaan pysymään laatan pinnalla jos sitä liekitetään kevyesti. Näin osa kiven kiteistä hajoaa ja laatoista tulee karkeahkon tuntoisia. Tämä on järkevää silloin jos on syytä olettaa että terassilla kävellään suoraan suihkusta, saunasta, uima-altaasta tai kylvystä. 

Pakkasenkestäviä hiekkakivilaattoja sekä graniittilaattoja

Joissakin kaupoissa saatavana oleva intialainen hiekkakivilaatta kestää  myös ankaria säitä, joten sen luulisi olevan hyvä myös suomalaiseen ilmastoon, sillä usein ne ovat myös pakkasenkestäviä. Graniittikivilaatoissa on paljon suunnittelumahdollisuuksia. Värejä ja sävyjä voivat olla esimerkiksi vaaleat ja kirkkaat hopeanharmaat graniitit, sinimustat graniitit joissa on sävyjä keskiharmaasta aina mustaan laatoitukseen. On mahdollista löytää jopa vaaleanpunaista graniittia.   

Kannattaa vertailla hintoja eri verkkokaupoissa ja kivijalkakaupoissa. On myös järkevää ottaa selvää, paljonko tulisi kustantamaan kivien tuonti ulkomailta. Hyvällä tuurilla toimituksen voi saada kohtuuhintaan, ja usein kivet ovat halvempia rajan toisella puolen.