Kodikkaan sisustuksen alkeet 

kodikas sisustus

Kuinka saat tunnelman kotonasi kodikkaaksi? Tämä artikkeli kertoo kuinka kodikas sisustus rakentuu. Jokaiselle on varmasti oma käsitys siitä, mitä kodikas sisustus voi olla. Tämä artikkeli antaa vihjeitä sellaiseen sekä ennemminkin herättää mielikuvitusta, jota toivottavasti tämän tekstin lukijalla on omasta takaa. Näin voit löytää parhaat ideat oman pääsi sisältää kodikkaan sisustuksen luomiseen järkevästi, ympäristöystävällisesti ja kohtuullisella budjetilla. Hyvin paljon on mahdollista käyttää nimittäin kierrätettyä materiaalia sisustuksessa, eikä lopputulos näytä halvalta – vaan kodikkaalta. 

Yksiväristä ilmettä ja neutraaleja värejä

Ensinnäkin, jos aloitat jotakuinkin tyhjästä, kannattaa aloittaa yksivärisellä ilmeellä sekä neutraaleilla väreillä. Usein harmaat sohvat valkoisten seinien ympäröimänä eivät ole välttämättä mikään kutsuva yhdistelmä, vaikka viime aikoina sellaistakin on suosittu. Jos olet jo ostanut sohvat, hanki vain sohvanpäälliset eri värillä. Esimerkiksi beige on jo paljon kutsuvampi kuin harmaa ja varmasti kodikkaampi. Yksivärisyys ei tarvitse olla vain beigeä, vaan kokeile ihmeessä myös tummia ja tunnelmallisia sävyjä. Tumma huone on täydellinen, jos olohuoneesi ei saa paljon luonnonvaloa. Väriläiskät eivät nekään ole poissuljettuja asioita. 

Tekstuuri on yksinkertainen tapa tehdä tilasta lämpimämmän näköinen, mutta se ei tarkoita vain heittopeittoja tai tyynyjä. Kokeile vaihteeksi pajukoreja, samettityynyjä, tekoturkishuopia ja niin edelleen. Lisää vaikka kaikkea näitä kerralla, joten löydät varmasti oikean ilmeen. Kerrokset liittyvät taas hyvin läheisesti aiemmin käsiteltyyn asiaan, eli tekstuuriin. Hyvä tapa saada kerroksellisuutta aikaan on käyttää aluemattoja. Matto voidaan asettaa myös seinästä seinään kulkevan maton päälle. Mattoja mattojen päälle, siinä on sitä kerroksellisuutta. 

Neulottua kodikkuutta

Entäpä sitten neulotut peitot, tyynyt ja viltit – nehän ovat kuin synonyymi kodikkuudelle. Jotakuinkin kaikki neulottu tekee melkein mistä tahansa huoneesta kodikkaan kuin kädenkäänteessä. Jotkin sisustusasiantuntijat ovat sanoneet että tyynyjä ei voi koskaan olla liikaa. Ne tekevät kieltämättä huoneesta pehmeämmän ja sitä kautta kodikkaamman näköisen. Niitä voi saada myös todella halvalla, sillä eivät ne kaikki ole käyttöä varten vaan koristeena. Näppärimmät osaavat tehdä tyynyjä myös itse. Myös vanhojen tyynyjen päällystäminen tyynynpäällisillä on hyvä tapa kierrättää ja noudattaa kestävää kehitystä. 

Nahkaa ei sovi unohtaa ja mieluiten tekonahkaa. Muutama nahkajakkara voi luoda tilasta kodikkaamman, kun niitä yhdistetään muihin materiaaleihin. Tällä tavalla  lisäät tilaan myös lämpimiä sävyjä.

Valaistuksella ihmeitä aikaan

Valaistuksesta on tullut viime aikoina tärkeä osa sisustusta, tai ainakin nyt siihen kiinnitetään vihdoin huomiota. Erilaiset pöytävalaisimet, lukulamput ja kynttilät saavat huoneen tuntumaan miellyttävän kodikkaalta ja ihanan lämpimältä. Kokeile esimerkiksi käyttää rauhoittumiseen päällä vain pöytävalaisimia ja kynttilöitä. Tämä valaistusratkaisu saa minkä tahansa huoneen tuntumaan välittömästi erityisen kodikkaalta. Se myös luo huoneen tarvitseman tunnelman.

Viihtyisään olohuoneeseen voi liittää lämpimiä värejä ja messinkiä. Myös suuret sohvapöydät olohuoneessa voi tehdä ihmeitä. Olohuoneessa tulisi olla tarpeeksi istumapaikkoja, jolloin se tekee huoneesta kutsuvamman kun vieraat voivat valita missä istuvat, eivätkä ole pakotettuja valitsemaan muutamasta istuinpaikasta. Huonekalut, jakkarat ja sohvat voi myös ryhmitellä lähelle toisiaan, joka tekee huoneesta yhtenäisemmän mutta myös tuo vieraat lähemmäs toisiaan. 

Äläkä unohda muuta koristelua. Koristelu voi olla pelkkiä koriste-esineitä, mutta se voi olla myös kaikkea sellaista, joka on totuttu liittämään olohuoneisiin ennen vanhaan, vaikka niillä ei olisikaan nykyään niin paljon käyttöä. Tässä puhutaan tietenkin kirjoista ja kirjahyllyistä. Kirjat voivat olla koristeellisia, mutta myös aivan tarpeeseenkin. Kirjat ovat itsessään hienon näköisiä. Sama pätee vaikkapa vinyylilevyihin eli LP-levyihin. Niitä saa kirppareiltakin todella halvalla, jos haluaa niitä vain sitä varten että kodikas sisustus onnistuu varmasti.